top of page

Kotietu jatopeleihin katkolla Helsingissä

Ykköscupin lohkovaihe huipentuu SalPan osalta huomenna Helsingissä Talin jalkapallohallissa toista nousijajoukkuetta Käpylän Palloa (KäPa). Voiton lisäksi pelataan kotiedusta puolivälieräkierrokselle. EIF voitti tänään TPS:n 3-1 ja turkulaiset ovatkin lohkon ainoa nollakerholainen. EIF ja SalPa ovat siis varmistanut jatkopaikkansa, mutta lohkosijoitus riippuu huomisesta SalPan pelistä.


- Hyvällä fiiliksellä mennään. Taas laadukas treeniviikko takana ja silloin on rauhallinen mieli lähteä peliin. Voitto ja sitä kautta kotiedun hankinta seuraavalle kierrokselle ovat selkeät tavoitteet. Pieniä muutoksia taas avauksessa ja tässä kohtaa on tärkeää antaa mahdollisuuksia usealle pelaajalle. Meillä on kova ja positiivinen kilpailu tilanne, mikä ruokkii sitä, että jokainen antaa aina kaikkensa, SalPan päävalmentaja Tero Suonperä pohtii ottelun aattona.


Kotiedun puolivälierävaiheeseen saavat kaikki lohkoykköset ja paras lohkokakkonen; kumpikin näistä sijoituksista on vielä mahdollista SalPalle. Tappion sattuessa myös lohkon kolmossija on mahdollinen. Puolivälierien jälkeen ottelupaikan määrittää arpa.


Kerrataanpas siis hieman tilannetta ja paria skenariota jatkopeleistä:

  1. Voittamalla huomenna vähintään kolmen maalin erolla SalPa varmistaa lohkovoiton ja kotiedun puolivälieräpeliin

  2. Voittamalla huomenna yhdellä tai kahdella maalilla SalPa jää lohkokakkoseksi, mutta saa kotiedun puolivälieriin parhaana kakkosena

  3. Tasapeli tuo lohkon kakkossijan ja pääsyn puolivälierävaiheeseen vieraspelillä

  4. Tappio tuo lohkon kolmossijan, mutta toiseksi paras lohkokolmonen ja jatkopaikka on varma, puolivälierävaihe jatkuu vieraspelillä

Huominen vastustaja KäPa on pelannut molemmat Ykköscupin pelit vieraissa. EIF oli parempi 3-1 Tammisaaressa, Turussa KäPa puolestaan nöyryytti TPS:ää peräti 4-0. Huomenna kotiyleisön edessä pelaava KäPa on nuori, aktiivinen taitava ja kovakuntoinen joukkue. Aloituksen ikäkeskiarvo TPS:ää vastaan oli selkeästi alle 20-vuotta ja vaihdosta kentälle viiletti -05 & -06 syntyneitä pelaajia.


Etukäteen ajateltuna fyysiikan pitäisi olla hieman kokeneemman SalPan etu. Nuori joukkue SalPakin on, mutta kaiken kaikkiaan KäPaa pykälää kokeneempi käytännössä joka mittarilla. Saman ajattelutavan mukaan erikoistilanteet pitäisi kääntyä suurikokoisemman ja fyysisemmän SalPan eduksi. Tästä lienee helppo vetää johtopäätös ilman kovin vahvoja sinivalkoisiakin laseja, että SalPa lähtee huomiseen peliin ainakin jonkinlaisena ennakkosuosikkina.


- Pitää kuitenkin muistaa että ollaan tehty ja varmaan tehdään paljon vaihtoja. Vaikka peliin lähdteään tosissaan ja voittamaan, näissä peleissä tulee silti antaa ne näytönpaikat testissä oleville sekä nuorille pelureille, Suonperä painotti jo SalPan kumppanuuslounaan 30-päiselle yleisölle.


Vaihdot tuovat arvoituksellisuutensa peliin, joskin EIF-ottelu oli vaihtoineen hyvin ehjä esitys. Huomenna saatetaan nähdä myös pelin sisällä omanlainen kaksintaistelu: SalPa-hyökkäjä Jesse Huhtalan kaksoisveli Roope pelaa KäPan puolustuksessa.


Tapaus Bashkirov


SalPa pelasi keskiviikkona Jalkapallon Pelajaayhdistyksen sopimuksettomien pelaajien joukkuetta vastaan harjoitusottelussa 1-1 tasapelin. Kokoonpanosta puuttui useita avainpelaajia, mutta mukana oli myös yksi äärettömän kiinnostava heti maalinteossakin onnistunut uusi testipelaaja: venäläinen Yevgeni Bashkirov.


Bashkirov on viimeksi pelannut Puolan pääsarjassa, mutta jäänyt sittemmin Venäjän hyökkäyssodan alettua ilman sopimusta. Kokemusta hän omaa myös Venäjän pääsarjasta. Paperilla mies on niin sanotusti väärässä sarjassa, mutta odotetaan vielä herran otteita kentällä


Vahvasti, ja julkisesti, Venäjän sotatoimia, Putinia ja venäläisiä tiedotuskanavia kritisoinut Bashkirov tuli muutaman mutkan kautta Saloon testiin. Testisopimusta edelsi SalPan taustayhtiön Swan Business & Sports Oy:n hallituksen keskustelu, Salpa Ry:n puheenjohtajan mielipiteen tiedustelu ja useamman sponsorin mielipiteen kysyminen. Yhdelläkään näistä instansseista ei ollut mitään negatiivista sanottavaa Bashkirovin tuloon.


- Halusimme varmistaa maailmantilanne huomioiden, minkälaisia ajatuksia hän herättää meidän sidosryhmissä. Vihreää valoa tuli kaikilta, joten siltä osin olemme etenemässä, SalPan taustayhtiön toimitusjohtaja Tero Karinti kertoo.


- Nimenomaan ei lähdetä tuomitsemaan henkilöä sen kansallisuuden pohjalta jos hän elää niiden periaatteiden mukaan, mitä mekin täällä vaalimme, Karinti toteaa.


Asiasta kerrottiin ensimmäisen kerran toimitusjohtajan katsauksessa, joka on katsottavissa täällä: https://youtu.be/SzXH839S00Q


Sopimuksesta on myös uutisoinut ainakin Salon Seudun Sanomat ja Helsingin Sanomat. Molemmat lehdet ovat tuoneet julkisuuteen hyvin kokonaisuuden sekä syyn miksi tällainen päätös on tehty. Arvojen kanssa samalla viivalla olevia ja rohkeita yksilöitä, jotka uskaltavat puhua hirmuvaltiasta vastaan tulee tukea eikä eristää.


Bashkirovin antamia haastatteluita aiheesta:Bashkirovin testipelit jatkuvat huomenna Helsingissä KäPa-ottelussa. Vajaan viikon Salossa viihtynyt pelaaja on päässyt mukavasti joukkueen arkeen ja toimintaan mukaan. Samalla viesti pelaajien suunnalta on selkeä ja pelaajisto allekirjoittaa täysin Bashkirovin mukanaolon.


Tervetuloa saloon Yevgeni!

-

Comments


bottom of page