top of page

Otteluennakko: SalPa - Gnistan

Huomenna lauantaina Salon urheilupuiston tekonurmella nähdään etenkin vuodenaikaan nähden harvinaisen kiinnostava jalkapallo-ottelu: Ykköscupin puolivälierä SalPa - Gnistan.


Ykköscupin arvostuksesta puhutaan usein varsin, ja valitettavan, vähättelevään sävyyn. Toki nämä vähättelyt tulevat pääosin siltä puolelta joka ei peleissä menesty. Yleensä tässä kohtaa vedotaan joukkueen rakennusvaiheeseen, lyhyeen treenikauteen sekä muuhun vastaavaan. Samaan hengenvetoon on myönnettävä, että osittain myös menestyvät joukkueet syyllistyvät vähättelyyn. Tällä puolella tätä jargoniaa käytetään todennäköisesti hieman kauden odotusarvojen toppuutteluun. Perustelut ovat luonnollisesti samat kuin toisella puolella.


Vaikka Ykköscupin arvostusta ja tarkoituksenmukaisuutta siis revitään oikeastaan sen molemmista päistä kuin paukkukaramellia, niin fakta on että pelit pelataan kauden kynnyksellä ja juuri niitä joukkueita vastaan joita sarjakauden aikanakin pelataan. Pääosin treenijaksot ovat saman mittaisia ja valtaosalla joukkueissa jo (osin myös Ykkösucpin säännöistä johtuen) sopimuspelaajia iso liuta. Toinen fakta esimeriksi viime kauden Ykköscupista on, että siinä menestyneet joukkueet menestyivät myös sarjassa. Samalla ainoa viime kaudella pisteittä jäänyt joukkue (PIF) putosi Kakkoseen. Kolmas fakta on Ykköscupin voitosta lohkeava 10 000 euron palkintoraha joka on iso raha mille tahansa Ykkösen joukkueelle ja kuka tahansa taloudesta vastaava ottaa sen vastaan lähes (onnen)itkua pidätellen.


Vaikka vuodet eivät totisesti ole veljeksiä, hyvässä kuin pahassakaan, niin ei yllä olevia faktoja voi täysin unohtaa. Pelaajille ja yleisölle Ykköscup on kuitenkin ihan eri juttu kuin merkityksettömät harjoituspelit. Voittojen tuoma henkinen siemen voi kauden aikana tiukoissa paikoissa puhjeta kukkaan. Tuudittautumiseen kenelläkään ei tietenkään ole varaa, realismi sen sijaan on toivotavaa.


SalPan huominen vastustaja Gnistan sijoittui viime kauden Ykkösessä seitsemänneksi. Se jäi pisteen päähän ylemmästä loppusarjapaikasta. Tämän vuoden Ykköscupissa 1 voitto (MP) - 1 tasapeli (HIFK) - 1 tappio (JäPS) ja lohkon kolmossija. Joukkueen runko on pysynyt viime kaudesta varsin hyvin kasassa, ison nimi vahvistuksista on kirjaimellisestikin iso: lähes parimetrinen Eero Markkanen, jolla on kokemusta useista eri jalkapallomaista aina Real Madridin reservijoukkueeseen ja legendaarisen Zinédine Zidanen alaisuudesta.


SalPa on eri lähteiden ja arvioiden mukaan hienoinen ennakkosuosikki huomisessa pelissä alkulohkopeleihin perustuen. Samalla jo nopea vilkaisu tilastoihin näyttää pari mielenkiintoista vastakohtaa, eikä lohkojen vertailu suoraan ole mitenkään mahdotonta tai mielekästä. Joka tapauksessa SalPa on tehnyt kolmessa pelissä vain kolme maalia, mutta samalla pitänyt oman maalinsa koskemattomana. Gnistan on viimeistellyt vastaavasti kolmessa pelissä viisi kertaa ja päästänyt kuusi osumaa.


Gnistanin hyökkääjistä nimenomaan Markkanen ja jo viime kaudella Gnistanissa sekä Ilveksessä liigaa pelannut Sarr Momodou ovat kumpikin onnistuneet jo kahdesti maalinteossa. Tässä lienee luvassa SalPan puolustuslinjalle selkeästi kovin testi tähän mennessä. Samaan aikaan SalPan omilta hyökkääjiltä sopii jo odottaa tehoja. Hyökkäyspään tehot ovat olleet valmentajakaksikko Tero Suonperä ja Teemu Kesänen mielessä jo hetken aikaa ja tähän onkin kiinnitetty harjoituksissa huomiota.


Pienen erikoisuuden huomiseen puolivälieräpeliin tuo se, ettei testipelaajia saa enää käyttää Ykköscupin jatkopeleissä. Tämä tarkoittaa siis sitä että esimerkiksi Gianni Bouzoukis tai Yevgeni Bashkirov eivät ole mukana huomenna kokoonpanossa. Tästä ei tosin aiheudu varsinaisia kokoonpanohuolia ja koska kilpailu pelipaikoista on kova avautuu ehkä jälleen jollekin näytönpaikka.


Arpaonni suosi SalPaa sen verran, että myös mahdollinen välierä pelattaisiin kotikentällä. SalPa-Gnistan parin vastustaja välieriin tulee parista HIFK/SJK Akatemia.


Huomisessa pelissä palvelee kioski ja makkaranmyynti tuttuun tapaan. Perheen pienimmille varattuna muutama liukuri (omiakin voi ottaa mukaan).


SalPa - Gnistan

La 25.2. klo 14.00

Salon urheilupuisto, tekonurmi

Liput 8€ / 5€ / alle 16v ilmaiseksi


Tervetuloa kannustamaan SalPa voittoon!


Comments


bottom of page