top of page

SalPalle ainoa voittamaton: MuSa

SalPa matkasi Porin stadionille MuSan vieraaksi runkosarjan viimeiseen peliin ennen horisontissa siintäviä Ykkösen karsintasarjan pelejä. Käytännössä jo ennen ottelua putoamiseen tuomittu kotijoukkue lähti paineettomassa tilassa pelaamaan viimeistä peliä ennen kauden päätössaunaa.

Porin illan tapahtumat menivät lopulta vastoin lähes kaikkien odotuksia. Tuskin hyvin harvalukuisesta ja hautajaistunnelmassa olleesta kotiyleisöstäkään moni jaksoin uskoa SalPan nujertamiseen saati sarjapaikan säilymiseen. Viimeisin olisi vaatinut taikatemppuja ja useita muita sattumia muihin peleihin.

Niin vain kuitenkin kävi, että kotijoukkue otti ohjat ensimmäisellä puoliskolla ja vei lopulta koko pelin 2-1. SalPan peli etenkin ottelun ensimmäisellä jaksolla oli todella tukkoista ja hankalan näköistä. Harvoin edes ne helpot syötöt menivät osoitteeseen ja kun yksi pelaaja teki hommia muut odottivat vieressä miten tilanteessa käy. Tuki ja yhtenäisyys siis puuttui. Ensimmäisen puolikkaan ainokaisen tekikin 18 minuutin kohdalla kotijoukkueen Jussi-Pekka Rämö.

- Avainasiat tähän peliin lähdettäessä oli aktiivisyys ja kärsivällisyys. Alussa ei pystytty vastaamaan vastustajan aktiivisuuteen lainkaan. Toisella jaksolla peli taas kyllä kääntyi meille ihan täysin. Mutta silti siinäkin kohtaa ne viimeiset syötöt tai laukaukset eivät olleet vaadittavalla tasolla, SalPan päävalmentaja Tero Suonperä kommentoi pelin jälkeen.

Toisella jaksolla ottelun hallinta kyllä kääntyi vieraille ja palloa sekä peliä vyörytettiin kotijoukkueen päätyyn. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tietty terävyys tekemisestä puuttui. Samalla myös annettava MuSalle kehuja, heidän fyysinen ja uhrautuva peli söi osan SalPan eväistä ennen sitä viimeistä paikkaa. Kauden aikana tässä sarjassa on tapahtunut vaikka mitä erikoista, yksi näistä erikoisuuksista tehtiin eilen: MuSa on ainoa joukkue jolle SalPa on hävinnyt molemmat pelinsä tämän kauden aikana!

- Viesti kopissa oli se, että jos meille olisi sanottu kauden alussa että lähdetään viiden pisteen erolla jatkosarjaan niin tämä olisi otettu heti vastaan. Joskus tappio on paras menestys kun siitä otetaan opiksi, Suonperä filosofisoi.

Toisella jaksolla, Suonperän mukaan ainoan onnistuneen kulmapotkun aloittamasta tilanteesta, pallon laittoi lopulta Joonas Meura. Meura osui ensimmäisellä yrittämällään ylärimaan, toinen pomppasi yläriman kautta maaliviivan paremmalle puolelle. Tasoituksen jälkeen pelin juonen piti olla selvä: SalPa painaa lisää kaasua ja menee ohi vaikka väkisin. Kotijoukkue ei pureskellut tätäkään ajatusta, vaan alle kymmenen minuuttia tasoituksesta nähtiin 2-1 voittomaali, tekijänä illan toisellaan Rämö. Tilannetta edelsi MuSan rangaistuspotku josta SalPa vielä selvisi, mutta jälkitilanteesta seurannut kulmapotku oli liikaa. Rämö oli hämmästyttävän vapaana ja sai rauhassa katsoa mihin suuntaan pallon ohjaa.

SalPa sai Elmo Heinosen toimesta pallon vielä kerran maaliin, mutta erotuomari Miikka Pesonen hylkäsi osuman perusteena Heinosen korkea kyynärpää. Maalia tai pistettä ei tietenkään takaisin saada, mutta tilanne käytiin tuomareiden ja tuomaritarkkailijan kanssa läpi SalPan somevideon perustellaa josta näkyi tilanne paremmin. Videon nähtyä todettiin yhteen ääneen, että tämän perusteella hylkäys oli virhe. Mutta tämä kuuluu urheiluun, kaikki osalliset ovat ihmisiä ja virheitä tapahtuu. Asia käsiteltiin hyvässä hengessä ja klippi toimitettiin vielä eteenpäin tarkempaan tarkasteluun sekä mahdollisiin koulutustarpeisiin.

Urheilussa nostetaan usein esiin, ehkä kliseisestikin, se miten vaikeita ratkaisu- ja katkaisupelit ovat. Kuluva kausi on jälleen kyllä osoittanut useissa eri sarjoissa tämänkin toteen. JJK:lla on ollut käytännössä kaksi tilaisuutta varmistaa nousu Ykköseen, mutta heilläkin jää ratkaisu karsintasarjaan. Veikkausliigassa HJK puolestaan hävisi yhden ratkaisupelin Hongalle.

- Ei oltu henkisesti kyllä ehkä valmiita. Silloin pitää pelaajien mutta eritoten myös valmennuksen katsoa peiliin ja käydä asia läpi. Tärkeintä ei ole aina se mitä tapahtuu vaan se miten siihen reagoi. Nämä kuuluvat tähän ja näistä pitää vain oppia, Suonperä pohtii.

Näin henkilökohtaisena mielipiteenäni totean, että vaikka urheiluromantikko sisälläni nauttii tästä kutkuttavasta karsintasarjatilanteesta niin järki ja tunteet sisälläni olisi ottanut sen kolme pistettä eilen Porista. Joka tapauksessa meillä on Salossa upea tilanne ja mahdollisuus edessä. Saamme nauttia kahden kotipelin verran SalPan otteista ja taistelusta Ykköseen. Viime kerrasta onkin jo vierähtänyt! Huhujen mukaan myös kannattajaryhmä rumpuineen on tekemässä ensiesiintymisen lauantain kotipeliin, joten tunnelma kohoaa entisestään.