top of page

Topi Sistonen valittu U17 PM-kisoihin

Päivitetty: 2. elok. 2022

SalPan Topi Sistonen sai tänään puhelun, jota ei osannut odottaa. Luurin toisessa päässä oli kaikille suomalaisille jalkapallon ja urheilun ystäville tuttu persoona ja U17 maajoukkueen päävalmentaja Erkka V. Lehtola.


- En kyllä osannut yhtään odottaa soittoa, etenkin kun lähtöön on vain yksi päivä. Taisin siinä ensimmäisenä puhelun jälkeen todeta isälle että huomenna lähtisi puolilta päivin kone Norjaan, Sistonen toteaa kylmänrauhalliseen tyyliinsä.


Vaikka soitto ja komennus Norjassa käytäviin avoimiin Pohjoismaiden Mestaruuksiin tulikin yllättäen, on taustalla pitkä työ ja jatkumo jonka yksi hedelmistä voidaan korjata tässä vaiheessa. Mukaan maajoukkueeseen Sistonen nousi mallileiriryhmältä, joka kaikesta päätellen on sujunut erinomaisesti. SalPan edustuksen rinkiin talvella nostettu ja keväällä jatkosopimuksen vuoden 2024 loppuun saakka allekirjoittanut Sistonen on ansainnut paikkansa edustuksen täysiverisenä jäsenenä.


- Miesten kanssa treenaaminen ja pelaaminen on varmasti kehittänyt fyysistä puolta paljon, koska vastustajat ovat vahvempia joka tavalla. Tempo on myös kovempi, jonka takia on oppinut pelaamaan nopeammin, koska aikaa on vähemmän, Sistonen kertoo.


- Odotan innolla tulevaa viikkoa, josta tulee varmasti huikea. On hienoa päästä pelaamaan Suomi-paita päällä, Sistonen ehtii vielä kommentoimaan pakkauspuuhista.


Roolista turnauksessa tai maajoukkueessa yleensä ei ole virallisesti puhuttu. Voisi kuitenkin olettaa, että Lehtola tarjoaa kaikille mukaan lähteville pelaajille vastuuta sekä aidon mahdollisuuden. Turnauksessa pelataan kolme peliä: vastaan tulee Norja, Tanska ja Englanti.


Maajoukkuekutsu ei ole arkipäivää Salossa, joten tästä voidaan iloita koko organisaatiossa. Pitkäjänteistä hyvää työtä on tehty jokaisella organisaatiotasolla ja tämä onkin kaikille tahoille upea asia. Tällä hetkellä Sistonen harjoittelee edustuksen mukana ja on myös pääosin kokoonpanossa vaikka peliaikaa vielä haetaan myös juniori- ja reservijoukkueista.


- Topi on todella hieno nuori mies ja urheilija, ihan esimerkillinen valmennettava. Hänet otettiin meidän rinkiin mukaan ja käytännössä heti oli selvää että haluamme hänet kiinnittää SalPaan pidemmäksi aikaa. Hänelle mitään ei ole tullut ilmaiseksi vaan paikka on ansaittu kovalla työllä sekä kehityksellä. On ollut kunnia päästä valmentamaan hänen kaltaistaan pelaajaa. Vaikka pääosin peliaika tuleekin vielä omassa ikäluokassa ja reservissä, otti Topi paljon vastuuta harjoitus- ja cup-peleissä, SalPan päävalmentaja Tero Suonperä pohtii.


- Kyllä tämä lämmittää valmentajaa ja koko joukkuetta sekä organisaatiota. Meillä on alusta saakka ollut sellainen mentaliteetti, että junnut jotka ovat ringissä eivät ole pelkkiä juomapullotelineitä. Topikin treenaa päivittäin meidän parhaiden pelaajien kanssa ja heitä vastaan. Se kehittää ja vie eteenpäin ja tästä halutaan pitää kiinni jatkossakin. Nuoret jotka on mukana saavat aina tasavertaisen kohtelun sekä mahdollisuudet, Suonperä jatkaa.


Edustuksen joukkueharjoitusten lisäksi Sistonen harjoittelee kesällä aamuisin SalPan akatemiaan valittujen juniorien kanssa ja lukuvuoden aikana lajivalmennuksessa, joka toteutetaan yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Oppilaitosyhteistyö mahdollistaa SalPassa lajivalmennuksen yläkolussa ja toisella asteella. Tämä antaa entistä paremmat valmiudet myös yksilölliseen valmentautumiseen.


- Topi on päämäärätietoinen ja yksi tavoitteellisimmista pelaajista mitä olen saanut valmentaa Salossa. Hän omaa hyvän pelinlukutaidon ja ison halun voittaa niin yksittäiset tilanteet kuin ottelun. Topi pystyy mukautumaan nopeasti uuteen vaatimustasoon ja löytämään tavat menestyä. Itselleni ei ole yllätys että Topi pääsee pukemaan Suomi-paidan päällensä, SalPan valmennuspäällikkö Ilkka Virtanen pohtii.


Lopulta pelaaja on aina itse se oman onnensa seppä ja tekee itse sen työn, joten valtavat onnittelut Topille ja erinomaista Norjan matkaa.


Toistaiseksi ei ole tiedossa onko pelejä katsottavissa jostakin, mutta aikataulut alla.


Ottelut paikallista aikaa (Suomen aikaa)

Torstai 4.8. klo 18.00 (19.00): Norja – Suomi, Drøbak

Lauantai 6.8. klo 13.00 (14.00): Tanska – Suomi, Drøbak

Keskiviikko 10.8. klo 12.00 (13.00): Suomi – Englanti, FredrikstadComments


bottom of page