top of page
Tuumaa Education

Voi hyvin!-blogi nro 2.: "Mikään ei tunnu miltään"

Tämä kirjoitus jatkaa SalPan Voi hyvin!-kampanjaa, jonka tarkoituksena on antaa lapsille ja nuorille, sekä heidän perheilleen, vinkkejä ja oppeja oman ja läheisen hyvinvoinnista huolen pitämiseen. Opastavat sisällöt tuottaa asiantuntijayritys Tuumaa Education.

Mielenterveys on juuri sitä, terveyttä, ja siitä täytyy pitää huolta samalla tavalla kuin fyysisestä kunnosta. Siitä puhuminen ei myöskään saa olla mikään tabu, vaan meidän täytyy pystyä mieltä askarruttavista asioista samalla tavalla kuin puhumme vaikkapa urheilussa sattuneista fyysisistä kolhuista.


Elämä voi tuoda eteen monenlaisia vaikeita tilanteita ja mikäli niiden käsittely ei syystä tai toisesta onnistu, voimme ennen pitkää jopa masentua. Siksi onkin tärkeää paitsi tarkkailla omia tuntemuksiaan ja jaksamistaan, niin myös ystävien jaksamista. Vaikean olon kanssa ei kenenkään tarvitse jäädä yksin, siitä ei tarvitse tuntea syyllisyyttä ja kaikilla on oikeus saada apua.


Miten sitten toimia, jos tuntuu siltä, että kaikki on vaikeaa ja elämä on pettymyksiä täynnä?


Ensinnäkin on tärkeää muistaa, että suru ja pettymykset ovat osa normaalia elämää. Kenenkään elämä ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista tai iloa. Ei edes niiden Instagram- tai TikTok-julkkisten, jonka somefeedi täyttyy iloisista ilmeistä, juhlista ja filtteröidyistä lomakuvista. Ei suinkaan.


Jokainen meistä kohtaa elämässään pettymyksiä ja vastoinkäymisiä. Sen tunnustaminen on tärkeää ja keskeinen osa hyvinvoivaa mieltä. Kenenkään elämä ei ole täydellistä, eikä sellaisen tavoitteleminen ole realismia.


Mikäli olet kuitenkin kohdannut tapahtumia tai asioita, joita et ole saanut käsiteltyä ja joiden johdosta huomaat olevasi alamaissa, on tärkeää hakea apua mahdollisimman nopeasti.


Läheiset ihmiset ovat tässä tärkeä tukiverkko. Uskalla puhua avoimesti parhaalle ystävällesi tunteistasi, tai omille lähisukulaisillesi. Kerro mitkä asiat vaivaavat mieltäsi ja miksi.


Mikäli asiaa on helpompi purkaa läpi tuntemattoman kanssa, on apunasi esimerkiksi https://sekasin247.fi/ chatpalvelu tai Kriisikeskus Etappi (Salo & Somero alueiden asukkaille).


Miten sitten voi arjessa itse koittaa saada tummaa mieltä valoisammaksi, ja synkältä vaikuttava tilanne kirkkaammaksi?


  1. Tartu kynään! Listaa asioita jotka ovat elämässäsi iloa tuottavia. Yleensä niitä löytyy, kun vain tarkkaan miettii. Säilytä lista itselläsi, ja aina kun sinulle tulee vaikeampi hetki niin palaa listan pariin, ja muistat taas, että elämässä on paljon positiivista.

Samoilla opeilla voit auttaa myös ystävääsi tai sukulaistasi, jos huomaat näiden olevan huomattavan alakuloisia ja -vireisiä. Tarjoa rohkeasti keskusteluseuraa, ohjaa pattitilanteessa hakemaan ammattilaisen apua ja laatikaa yhdessä lista ystäväsi elämän positiivisista yksityiskohdista.


Pidetään yhdessä huolta mielen hyvinvoinnista!


留言


bottom of page