top of page

Voi hyvin - lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin tukena!

Tämä kirjoitus avaa SalPan Voi hyvin!-kampanjan, jonka tarkoituksena on antaa lapsille ja nuorille, sekä heidän perheilleen, vinkkejä ja oppeja oman ja läheisen hyvinvoinnista huolen pitämiseen. Opastavat sisällöt tuottaa asiantuntijayritys Tuumaa Education.

Mielenterveys on juuri sitä, terveyttä, ja siitä täytyy pitää huolta samalla tavalla kuin fyysisestä kunnosta. Siitä puhuminen ei myöskään saa olla mikään tabu, vaan meidän täytyy pystyä mieltä askarruttavista asioista samalla tavalla kuin puhumme vaikkapa urheilussa sattuneista fyysisistä kolhuista. Muista kysyä itseltäsi ja kaveriltasi tasaisesti: "Mitä sulle kuuluu ja miten voit?".



Muista kysyä kaverilta, “miten sulla menee”?


Tämä arkipäiväiseltä kuulostava kysymys jää meiltä helposti kysymättä, mutta varmasti ainakin ajoittain toivoisimme itse, että joku kysyisi meiltä “miten sulla menee”.


Saatamme kysyä tämän tärkeän kysymyksen helpommin kavereiltamme, mutta mitä jos olisimmekin niin rohkeita, että kysyisimme tämän kysymyksen joskus myös joltakin toiselta, kenen kanssa emme ole niin läheisiä tai paljon tekemisissä? Vaikka koulussa välitunnilla.

Saatat yllättyä niistä myönteistä vaikutuksita, joita tällä yksinkertaisella kysymyksellä on toiselle ja miten se saattaa muuttaa toisen mielialan paremmaksi. Vielä enemmän saatat yllättyä, miten hyvä mieli tästä tulee sinulle itsellesi.


Vaikka kysymys on yksinkertainen, on kuitenkin tärkeä muistaa muutama asia.


  1. Ole avoin kuuntelemaan ja vilpittömästi kiinnostunut siitä, mitä toinen sinulle kertoo

  2. Älä muodosta omia ennakkoajatuksia toisen tilanteesta vaan anna toisen kertoa tilanteesta omin sanoin

  3. Älä muodosta valmiita ratkaisuja tilanteeseen vaan pohdi niitä toisen kanssa yhdessä


Miten tämä sitten onnistuu?


Kuuntelemalla aidosti ja antamalla toiselle tilaa kertoa tilanteestaan!


Minä: Mitä sulle kuuluu?

Kaveri: Ihan ookoo… tai no joo, totta puhuen vähän mulla on ollut vähän mieli maassa jo hetken aikaa.

Minä: Ai mieli maassa. Kerro lisää?

Kaveri: Mulla on ollut vähän vaikeuksia kotona porukoiden kanssa. Tuntuu, että mua ei kuunnella eikä aina oikeen ymmärretä.

Minä: Sua ei siis kuunnella eikä ymmärretä. Miten se niinkuin näkyy käytännössä?

Kaveri: No, vanhempien kanssa tulee usein riitoja, kun en saa kertoa ajatuksiani. Tuntuu välillä aika inhottavalta. Oon aika väsynyt koko juttuun.

Minä: Kuulostaa inhottavalta tilanteelta. Voisitkohan puhua tästä vanhemmillesi? Oon varma, että ne kyllä kuuntelee jos vaan sanot niille miltä susta tuntuu.

Kaveri: Joo, voisin koittaa kertoa niille, että koittais oikeesti kuunnella mua. Hei, kiitti kun sä kuuntelit!


Kun kuuntelemme avoimesti eikä itsellämme ole ennakkoajatuksia tai valmiita toimintamalleja tilanteeseen, kokee toinen, että häntä todella kuullaan ja hän saa omin sanoin kertoa tilanteestaan. Hyvä vinkki on esimerkiksi toistaa toisen puheesta tärkeät asiat, jolloin toinen huomaa, että kuuntelet ja näin hänen on helpompi keskustella vaikeastakin asiasta.


Miten tämä ei onnistu?

Oikomalla ja kääntämällä puhe itseensä. Tarjoamalla valmiita ratkaisuja…


Minä: Mitä sulle kuuluu?

Kaveri: Ihan ookoo… tai no joo, totta puhuen vähän mulla on ollut vähän mieli maassa jo hetken aikaa.

Minä: No se on joskus sellasta. Mullakin on mieli välillä mustana. Tiedän kyllä, miltä susta tuntuu. Kyllä se taas siitä.

Kaveri: Joo, niin kai varmaan sitten…


Se miksi tällä tavoin ei kannata keskustella, johtuu siitä, että näin toinen ei tule kuulluksi eikä hänelle tarjota mahdollisuutta kertoa omista asioistaan. Jokainen meistä on oman tilanteensa “asiantuntija” ja muut ovat ennemminkin oppimassa toisen vaikeasta tilanteesta. Ei siis muodosteta ennakkoasenteita eikä valmiita ratkaisuja tilanteeseen.

Jo se, että toinen saa mahdollisuuden ketoa vaikeista asioistaan toiselle usein helpottaa, mutta on tärkeää myös kannustaa toista hakemaan tilanteeseen apua aikuisilta. Tämä ei ole välttämättä kovinkaan helppoa eikä nuoret välttämättä tiedä mistä tai keneltä apua voisi saada.

Jos sinulla on mieli maassa ja ajatuksia mistä et saa keskusteltua kaverin, vanhemman tai muun luotettavan aikuisen kanssa, niin voit olla yhteydessä esim. Sekasin Chattiin: https://sekasin247.fi/

Jos tilanne elämässä on päässyt tosi pahaksi ja haluat jutella luottamuksellisesti asioista, niin voit myös varata ajan esimerkiksi Salon Kriisikeskus Etappiin: https://www.mielenterveysseurat.fi/salo/kriisikeskus-etappi/


Muista, että mielenterveys on juuri sitä; terveyttä! Se ei ole mitään hävettävää, vaan osa meidän hyvinvointia josta pitää pitää huolta niinkuin muutenkin kunnostamme.


Muista puhua ajatuksistasi jollekin läheiselle, ja muista kysyä: ”Miten sulla menee?”. :)


Nappaa seurantaan myös somekanavamme, joissa jaamme myös tasaisesti sisältöä tähän aiheeseen liittyen: www.instagram.com/joutsenlauma, www.facebook.com/salpajalkapallo, www.twitter.com/joutsenlauma

Comentários


bottom of page