top of page

Kymppikerho ja runkosarjan voitto

Salon urheilupuisto on pukeutunut syksyn kauniisiin väreihin, eikä väriä puuttunut kentältäkään. Värikäs ja vaiherikas Growhow Agencyn isännöimä peli päättyi kotijoukkueen upeaan 4-1 (1-0) voittoon. Kymmenes peräkkäisen voiton myötä varmistui myös runkosarjan ykkössija, jonka ansiosta ykkösen karsintapeleistä ensimmäinen ja viimeinen pelataan kotona. Yksi vieraspeli pelataan näiden pelien välissä.

Konkreettisestikin pelissä nähtiin ainakin kaikki tuomarin taskussa olevat värit. HJS otti tuomarille avautumisesta ensimmäisellä jaksolla kaksi keltaista, joista toinen virheestä tulleen keltaisen päälle joten samalla nousi myös punainen kortti.

- Tavoite eli voitto saatiin, lisäksi tuli vähän herkkua yleisölle, hattutempun latonut illan sankari Elmo Heinonen kertasi pelin jälkeen.

- Etukäteen puhuttiin jo että HJS voi olla monellakin tapaa niin sanotusti ilkeä joukkue ja että he voivat mussuttaa melko paljon. Me pidettiin pää kylmänä eikä lähdetty tähän mukaan. Ei ollut missään vaiheessa mitään hätää, oltiin täysin luottavaisia että pystytään hoitamaan homma, Heinonen jatkaa.

Ensimmäinen jakso oli tasaista, hieman kuumaa ja kontrolloitua peliä puolin toisin. Jakson ainoan maalin pommitti vapaapotkusta 25 metristä Joonas Meura. Sosiaalisessa mediassa viime viikolla Meuran lempinimeksi ehdotettiin ja äänestettiin "moukari", joka oli tässäkin hetkessä osuva. Ihan jakson lopulla HJS:n Severi Keskitalo sai rikkeestä kortin ja jälkitilanteesta toisen, joten sitä seurasi punainen kortti ja ulosajo.

- HJS pelasi hyvän pelin, vähän tuo punainen kortti sekoitti kummankin joukkueen peliä. Toinen puoliaika oli melkoista havajipalloa, yleisö toki varmaan tykkäsi, SalPan päävalmentaja Tero Suonperä arvioi.

HJS tasoittikin ottelun 50 minuutin kohdalla vastahyökkäyksestä Oiva Laaksosen maalilla. Toisen jakson alku olikin varsin sekavaa ja vaikutti että kotijoukkueella oli liian kova into ratkaista peli miesylivoiman turvin.

- Ihan oikeassa olet. Vaikka kopissa puhuttiin ettei lähdetä ylihyökkäämään -ja pelaamaan, se tapahtui silti. Puolustuksen sekä keskikentän varmistukset puuttuivat. Onneksi sitten yksilötaito nousi esiin ja hoidettiin homma. Kolme pistettä otettiin, enempää ei ollut tarjolla, Suonperä vastasi kysymykseen ylihyökkäämisestä.

Vapauttavan maalin 60 minuutin kohdalla viimeisteli Elmo Heinonen Oskari Jakosen hienosta tarjoilusta. Tämän jälkeen alkoikin todellinen Elmo-show joka huipentui hämmentävän hävyttömään 4-1 maaliin 90 minuutilla. Heinonen pujotteli neljä-viisi HJS pelaajaa kaikessa rauhassa ja viimeisteli eleettömästi alakertaan. Maali on lähtenyt melko viraaliksi somessa, ja ihan aiheesta. Eilisen hattutempun ansiosta Heinosen maalisaldo nousi jo 17 maaliin. Saa nähdä mikä saldo on pelien päätyttyä, sillä nälkä ei vaikuta loppuneen - päinvastoin.

Jälleen kerran kehut ja maininnat voisi kaiken tämän keskellä jakaa koko joukkueelle, mutta nostetaan nyt avaukseen nousseet Onni Vesterinen ja Bamo Ahmadi esille erikseen sekä eleettömästi maalilla peliä jälleen ohjannut Joni Rahila. Avauspaikkansa ansainneet herrat hoitivat tonttinsa ensiluokkaisesti. Hieman erilaisella muodolla otteluun lähtenyt SalPa näytti monipuolisuutta ja kokoonpanon laatua jälleen kerran.

Prosenttinikkarit ovat laskeneet erilaisia todennäköisyyksiä SalPan nousulle, mutta pitää muistaa että ennustaminen on aina vaikeaa ja etenkin tässä sarjassa harva ennuste tai arvio on pitänyt paikkaansa. Salon Seudun Sanomien urheilutoimittajien Olli Mäntylä ja Juha Tuuna ovat silti lyöneet nousun jo lähes painovarmaksi otsikoksi. Joukkueen sisällä ei ole voittoputkea tai sarjanousua sen pahemmin vielä mietitty.

- Huumorilla joskus jotain voitoista tai voittoputkesta puhuttu, mutta oikeasti on menty peli kerrallaan eteenpäin ja keskitytty aina vain seuraavaan tapahtumaan, Heinonen alleviivaa.

Käytännössä nousutaistelu käydään FC Honka / Akatemian ja SalPan välillä. Ilves-Kissojen pääsy mukaan tähän taisteluun vaatisi heiltä pelkkiä voittoja ja SalPalta käytännössä vain tappioita loppupeleistä. Ensi viikon vieraspeli MuSaa vastaan onkin harvinaisen tärkeä tältä kantilta. Panosta ei tule puuttumaan seuraavilta kierroksilta. Tämänhetkisen tilanteen mukaan SalPa tarvitsisi vähintään viisi pistettä jäljellä olevista peleistä. Teoriassa, huomattava poikkeuksellinen ja vahva spekulointi, siis jo Ykkösen nousukarsinnan ensimmäisessä kotipelissä voitaisiin nähdä ratkaisu. Tämä vaatisi voittoputken venyttämistä peräti 12 ottelun mittaiseksi, joten katsotaan rauhassa peli kerrallaan eteenpiän.

Joka tapauksessa Malaga soi SalPan kopissa kerta kerran jälkeen kovempaa ja SalPa Ry:n puheenjohtaja Jukka Toivonen joutuneekin tutkimaan kassan tilannetta ja matkaesitteitä entistä vakavammin. Hän on luvannut vuosia sitten sarjanoususta ulkomaanmatkan, josta Malaga-perinnekin juontaa juurensa.

Seuraava kotipeli on alustavan tiedon mukaan 8.10.2022, silloin pelataan Ykkösen karsintasarjaa. Sitä ennen tosiaan vieraspeli käytännössä sarjasta pudonneen MuSan kanssa. MuSalla on teoreettinen mahdollisuus pitää sarjapaikka jos se ottaa runsasmaalisen voiton SalPasta ja samaan aikaan EPS häviää TamU:lle reilusti. MuSa voitti viime kohtaamisen Salossa peräti 4-1, joten revanssin maku suussa matkataan Poriin.

Runkosarjan voiton ja uuden voittoputkiennätyksen lisäksi eilen rikottiin yleisökeskiarvoennätys. Vanha ennätys on Ykkösen kaudelta yli 20 vuotta sitten. Runkosarjan yleisökeskiarvo sekä seuran uusi ennätys on 411. Iso kiitos!

Enää siis kaksi mahdollisuutta nähdä SalPa kotikentällä, lienee sanomattakin selvää että seuran ottelukohtainen yleisöennätys rikotaan yhdessä heittämällä ja mielellään siirrytään uudelle tuhatluvulle samalla!