top of page

Urheiluseurojen potentiaali käytöön myös mielen hyvinvoinnissa

SalPan edustusjoukkueen taustayhtiö Swan Business & Sports Oy:n Tero Karinti kehitti idean lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin kampanjasta, koska koki että urheiluseurat eivät käytä kaikkea potentiaaliaan tämän teeman edistämiseksi.


Mistä kampanjassa on siis kyse ja miten idea sai alkunsa?


"Miltä tuntuu lapsesta joka epäonnistuu maalipaikassa ja saa haukut joukkuekaveriltaan? Minkä värinen mieli on nuorella urheilijalla, joka esiintyy urheasti treeneissä ja peleissä, mutta jota kiusataan vanhempien ja vanhempien silmien ulottumattomissa koulussa ja internetissä? Millaisia paineita kokee nuori jalkapalloilija joka on murtautumassa edustusjoukkueeseen, ja jonka vanhemmat ovat tulossa katsomaan tärkeää peliä?


Kaikki nämä ovat tilanteita joita tapahtuu jalkapalloseuran parissa aikaansa viettäville lapsille ja nuorille. Liian usein kuitenkin keskitymme vain lajitekniseen puoleen ja tuloksiin, muistamatta että tasaisesti fyysisesti ja lajiteknisesti pärjäävän nuoren urheilijanalun on oltava myös henkisesti hyvinvoiva nuori.


Urheilumaailmaan liittyy edelleen vahvasti stigma siitä, että jalkapalloilijat (erityisesti miespuoliset) menevät vaikka läpi harmaan kiven, eikä kopissa ole sijaa heikkouksien näyttämiselle. Pikkuhiljaa tämä tilanne on onneksi muuttumassa, ja me urheiluseurojen vetäjinä olemme avainasemassa tämän positiivisen muutoksen ajajina. Haluamme luoda myös SalPan edustusjoukkueen osalta keskustelevaa ja avointa ilmapiiriä, jossa asiat uskalletaan sanoa päin kasvoja ja omat negatiivisetkin mielialat ja pahoinvoinnit tuoda toisten tietoisuuteen.


Mielenterveys on nimenomaan osa terveyttä. Siitä on pidettävä huolta samalla tapaa kuin fyysisestäkin kunnosta. Jos polvi prakaa pahasti niin sanot sitä valmentajalle ja menet lääkäriin, eikös vain? Miksi et tekisi samoin jos mielialasi on synkkä ja koet olevasi sen vuoksi väsynyt? Tähän haluamme kannustaa Voi hyvin!-kampanjallamme myös lapsia ja nuoria, jotka kokevat alussa mainittuja tilanteita.


Olen itse aikuisiällä kokenut loppuun palamisen haastavista elämäntilanteista johtuen. Selvisin siitä ystävän ja perheen proaktiiivisen puuttumisen ja auttamisen avulla, sekä hakemalla keskusteluapua ammattilaiselta. Ajattelin, että jos minulla aikuisena oli vaikeaa keskustella mieltä askarruttavista asioista, niin kuinka vaikeaa se onkaan lapselle ja nuorelle joka on vasta luomassa omaa identiteettiään?


SalPan toiminnan piirissä pyörii vuosittain reilusti yli 500 lasta ja nuorta, joiden elämään mahtuu monenlaisia tunteita. On onnistumisen tunteita ja on epäonnistumisia. Molemmat kuuluvat elämään.


Meillä on mahdollisuus tasaisesti arjessa lasten kanssa tekemisissä olevina aikuisina tukea heidän positiivista kehitystään. Voi hyvin!-kampanjan tavoite on kannustaa lapsia ja nuoria puhumaan avoimesti asioista ja haastavista tilanteista, sekä pitää myös huolta ystävistään mikäli he huomaavat näiden olevan jollain tavalla sulkeutuneita.


Haluammekin siis olla omalta osaltamme tekemässä töitä sen eteen, että luomme avoimempaa ilmapiiriä mielen hyvinvoinnista puhumiseen. Jos autamme kampanjallamme edes yhtä lasta selviämään haastavista mielentiloista, niin se on paras ”pokaali” minkä voimme tänä vuonna saavuttaa.


Haastamme kaikki aikuiset ja nuoret mukaan kampanjaan; jakakaa siihen liittyvää sisältöä eteenpäin, kysykää läheisiltä ”mitä sinulle kuuluu?” ja olkaa avoimia ja vastaanottavaisia jos joku avautuu Teille vaikeuksistaan. Koskaan ei tiedä milloin voitte itse tarvita apua.


Lauantaina pelataankin siis paitsi tärkeistä sarjapisteistä, niin myös vielä arvokkaammista asioista. Pelaamme 90 minuuttia lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin puolesta. Kannusta meidät voittoon ja tämä tärkeä teema kaikkien tietoisuuteen!"


Voi hyvin! -teemapeli

SalPa - HJK Klubi 04

la 30.7. klo 17.00

Salon urheilupuisto


Liput 8€ / 5€

Osta liput kätevästi ennakkoon Ticketmasterilta:74 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page