top of page

TamU, Sinikaarti - tiesitkö tämän?

Tulevan lauantain vastustaja on monellakin mittarilla yksi sarjan kiinnostavimmista. Tampere Unitedin tarina ja historia on melkoinen. 90-luvun lopulla Tampereelle Ilveksen ja TPV:n yhdessä perustama seura (josta TPV irtaantui vuotta myöhemmin) on voittanut kolme Suomen mestaruutta (2001, 2006 & 2007) sekä kerran Suomen Cupin (2007). TamU:n yleiskeskiarvo kaudella 2007 oli todella kunnioitettava 4117. Seuran ennätysyleisömäärä on peräti 16 800 norjalaista Rosenborgia vastaan. Viimeisen mestaruuskauden jälkeen alkoi luisu niin menestyksessä kuin taloudessa. Lopulta taru päättyi, ainakin vähäksi aikaa, 2011 konkurssiin.


TamU oli luonut laajan jalansijan Tampereelle ja tarina on koko Suomen jalkapallokansan onneksi jatkunut. Täksi kaudeksi TamU nousi kahden Kolmosessa pelatun kauden jälkeen takaisin Kakkoseen ja onkin vakiinnuttanut paikkansa sarjan kärjessä nyt sarjan puolivälissä. Alla lisää Sinikaartista ja TamU:sta.


Sinikaarti luo eurooppalaisen tunnelman aina TamUn pelatessa


Tampere Unitedin kannattajaryhmä Sinikaarti on luonut tunnelmaa katsomoihin

ympäri Suomen jo lähes 20 vuoden ajan. Vuonna 2003 perustettu ryhmä on yksi Suomen ensimmäisiä itsenäisiä kannattajaryhmiä, ja sen laulut ovat olennainen osa Tampere Unitedin otteluita niin kotona kuin vieraissakin. Sinikaartin otteluihin luoma tunnelma on iso osa Tampere Unitedin identiteettiä, ja se on samalla tekijä, joka houkuttelee mukaan seuran toimintaan niin pelaajia, valmentajia, seuratoimijoita kuin ihan vain katsojia otteluihin.


“Sinikaartin kannatuksella on iso merkitys pelaajille. Kyllä se aina sytyttää taistelemaan paljon paremmin kentälläkin, kun huomaa että siellä on jätkiä paikan päällä kannattamassa pelistä toiseen. Sehän on ihan sama onko vieraspeli vai kotipeli, sillä Sinikaarti pitää aina meteliä läpi ottelun. Se kyllä nostaa fiilistä”, kiittelee Tampere Unitedin hyökkääjä Eric Bullock.


Monelle pelaajalle ensimmäinen kerta Sinikaartin edessä on myös ensimmäinen kerta, kun pääsee ylipäänsä pelaamaan äänekkäiden kannattajien edessä. Näin kävi myös Eric Bullockille kaudella 2016, silloin tosin vastustajajoukkueen paidassa.


“Ensimmäisellä kerralla kun pelasin Sinikaartin edessä olin vielä nuori kloppi. Se oli niitä aikoja kun pelasin Pallo-Sepoissa Kolmosta, ja TamU nousi sinä kautena Kakkoseen. Kyllä se oli silloin aika unohtumaton kokemus. Oltiin Tehtaan kentällä, ja siinä nuori sälli vähän ihmetteli, mitä touhua tämä on, kun Kolmosessa oli niin paljon kannattajia paikalla ja kauhea mökä”, Bullock muistelee.


“Edes Veikkausliigassa ei hirveän monella joukkueella ole tällaista kannattajaporukkaa, josta lähtee samanlainen meteli.”


Yksi Tampere Unitedin keskeisimmistä arvoista on yhteisöllisyys, ja se näkyy Bullockin mukaan myös pelaajien ja kannattajien välillä.


“Koko seura tuntuu yhdeltä isolta yhteisöltä. Sinikaartin jätkiä tulee nähtyä myös vapaa-

ajalla, ja kyllä siellä sitten morjestellaan ja siellä on ihan tutuksi tulleita jätkiä useampikin”, Bullock kertoo.


TamU on kannattajien seura


Tampere United mainostaa olevansa kannattajien seura. Käytännössä tämä näkyy muun muassa siten, että suurella osalla seuratoimijoita on tausta Sinikaartissa. Myös seuran puheenjohtaja Antti Niemistö on ollut mukana Sinikaartissa vuodesta 2005 alkaen, ja on edelleen tuttu näky Sinikaartin katsomossa.


“Vieraspeleihin kuljen lähes aina Sinikaartin bussilla, ja kotiotteluissakin tulee laulettua Sinikaartin mukana sikäli kun muilta vastuiltani ehdin”, toteaa Niemistö.


Moni etenkin Tampereella ja naapurikunnissa on Niemistön mukaan yrittänyt lyödä negatiivista leimaa Sinikaartiin, mutta mitä kauemmaksi Tampereelta matkustetaan, sitä paremmin seurat näkevät kannattajaryhmän todellisen luonteen ja arvon ottelutapahtumalle.


“Tavallisesti saamme kotijoukkueelta jälkeenpäin vain kiitosta siitä, millaisen tunnelman Sinikaarti loi otteluun”, Niemistö toteaa.


“Paljon on kyse myös siitä, miten vieraskannattajat otetaan vastaan, eli nähdäänkö heidät mahdollisuutena saada hieno tunnelma otteluun vai turvallisuusuhkana. Kun vastaanotto on positiivinen ja varattuna on hyvä katsomo mieluusti anniskelualueella, kotijoukkueen puolellakin voidaan vain nauttia eurooppalaisesta jalkapallotunnelmasta."


Salossa vieraskannattajien puitteet ovatkin kunnossa:


”Meistä on äärimmäisen hienoa, että suomalaisessa alasarjafutiksessakin faniryhmät nostavat päätään yhä enemmän, ja me ainakin haluamme Salossa toivottaa tällaiset ryhmät lämpimästi tervetulleeksi ja jättää hyvän muistijäljen. Sinikaartille onkin varattu oma katsomonosa, jossa on myös anniskelu tarjolla. Hienoa saada vieraskannattajien myötä entistä enemmän tunnelmaa otteluumme”, vahvistaa SalPan edustusjoukkueen taustayhtiön toimitusjohtaja Tero Karinti.


Lauantain ottelussa nähtäneen 30–40 vieraskannattajaa. Kannattajayhteyshenkilönä Tampere Unitedin hallituksessa toimiva Olli Savisaari kertoo tämän olevan tyypillinen määrä, ja odottaa hyvää vieraskannatusta Salossa.


“Heinäkuu ja lomakausi tietenkin hieman vaikuttaa, mutta ennakkotietojen mukaan ihan hyvä määrä kannattajia on Saloonkin lähdössä. Tällä kaudella on ollut mukava nähdä, että sitten TamUn viime Kakkosen visiitin vieraskannattajien puitteet ja kohtelu ovat monella paikkakunnalla menneet eteenpäin, ja tätä on ilmeisesti Salossakin odotettavissa.”


“Luvassa on varmasti mielenkiintoinen ottelu, mutta eiköhän pisteet niin kentällä kuin katsomossakin lähde Tampereelle”, Savisaari paaluttaa.


SalPan otteluennakko julkaistaan 22.7.2022. Tervetuloa peliin niin SalPalaiset kuin Sinikaartilaiset!


SalPa - TamU

23.7.2022

klo 17.00


Liput 8€ / 5€

Osta liput ennakkoon:







bottom of page